ORIGINÁLNÍ DÁREK POD STROMEČEK: JAPONSKÉ PILY A NOŽE
Na internetu najdete spoustu tipů a rad, jak si dělat seznamy dopředu, naslouchat a být všímavý, nahodit nenápadně udičku, jak nekupovat ženám mixéry a mužům kravaty. Vánoce jsou ovšem za dveřmi a všechny rady, jak na to, by se vám mohly hodit tak možná v červenci. My vám dáme tip rovnou. Každý správný muž, má mít v kapse nůž. Nebo japonskou pilu? Vánoce budou vyřešené v cuku letu a za rok si partner nebo dostatečně staré dítě vaším dárkem může vánoční strom rovnou podříznout.
Pojďme se podívat, jaké jsou možnosti
JAPONSKÉ PILY
Ruční japonské pily se hodí jako nápaditý dárek nejen pro milovníky japonské kultury ale pro všechny kutily bez výjimky. Tradiční japonské pily fungují při řezání v tahu. Díky tomuto způsobu vedení řezu lze pilu vyrobit s tenčím listem a docílit tak jemnějšího a přesnějšího řezu než u pil evropských.Pily prodáváme také v celých sadách, sada je sestavena ze 2 až 4 kusů a v jedné sadě pak najdete víc druhů. Pokud chci koupit pilu jen jednu, je dobré se zamyslet na co ji bude obdarovaný používat a jaké má preference.
Máme tři základní typy japonských pil a to Dozuki, Kataba a Ryoba. Podívejte se , jaký je mezi nimi rozdíl a jaké druhy zubů jsou v nabídce.
JAPONSKÉ NOŽE
Japonské nože jsou na rozdíl od nožů evropských broušené pod úhlem obvykle okolo 15°. Jsou vyráběny z karbonové oceli, která je tvrdší a odolnější než nerez. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče. U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a usušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.
KUCHYŇSKÉ NOŽE
Japonsko pozvedlo kulinářské umění na úplně novou úroveň a nedílnou součástí této tradice jsou ručně vyráběné kuchyňské nože Hocho. Dárek vhodný pro každého šéfkuchaře či šéfkuchařku, ať už je vaření jen hobby nebo povolání. Je z čeho vybírat. Santoku, Gyuto, Usuba, Ajikiri, Sashimi, Deba, Petty, Bunka a Sujihiki. Rozdíl mezi nimi je většinou ve tvaru čepele, tvrdosti, tloušťce čepele a tak dále. Podívejte se na podrobné rozdíly zde.
POLOTOVARY
Je-li váš partner nebo starší dítko kromě zálesáka také zručný, určitě ocení cestu DIY - udělej si sám. Prodáváme totiž také polotovary, které je nutno dokončit. Vybrat si můžete z hotové čepele, na kterou je potřeba dosadit rukojeť nebo začněte úplně od píky a zakupte polotovar k výrobě čepele. Prodáváme také dřevo a kosti na vyřezání si vlastní rukojeti.
Když zůstaneme u japonské kultury, můžeme vám nabídnout také nože na otevírání dopisů a další vybavení do kuchyně. Podívejte se i na naše ostatní výrobky.
Nyní víte vše, co je potřeba pro výběr toho nejlepšího, praktického, elegantního dárku pro všechny kutily, kuchaře a dobrodruhy.