Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

12 položek celkem
Japonský nůž Dictum 719786 - Mikihisa Hocho, Petty, Small All-Purpose Knife, 150 mm
1 100 Kč / ks

Velmi pěkný univerzální malý japonský nůž. Ideální pro drobné krájení.

Kód: D719786
Japonský nůž Dictum 719941 - Tadafusa Hocho Nashiji, Usuba, Vegetable Knife
3 469 Kč / ks

Tradiční kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě zeleniny. 

Kód: D719941
Japonský nůž Dictum 719926 - Anryu Hocho, Boning Knife
8 175 Kč / ks

Japonský vykosťovací nůž. 

Kód: D719926
Japonský nůž Dictum 719792 - Shigeki Hocho »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
5 889 Kč / ks

Velmi pěkný tradiční japonský nůž vhodný zejména pro úpravu ryb a masa. Každý nůž je ručně...

Kód: D719792
Japonský nůž Dictum 719748 - Ryuzo Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 007 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž vhodný zejména pro úpravu ryb a masa. Je extrémně ostrý.

Kód: D719748
Japonský nůž Dictum 719711 - Zuika Hocho, Gyuto, Fish- and Meat Knife
11 805 Kč / ks

Vysoce kvalitní kuchyňský nůž. Nůž je vhodný zejména pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719711
Japonský nůž Dictum 719477 - Nakagoshi Hocho for Left-Handed Use, Sashimi, Fish Knife
4 652 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž pro leváky. Vhodný převážně k úpravě ryb.

Kód: D719477
Japonský nůž Dictum 719472 - Nakagoshi Hocho, Sashimi, Fish Knife
3 334 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro úpravu ryb.

Kód: D719472
Japonský nůž Dictum 719451 - Matsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 787 Kč / ks

Velmi kvalitní kuchyňský nůž vhodný na přípravu masa a ryb.

Kód: D719451
Japonský nůž Dictum 719293 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 545 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro krájení masa, ale je velmi dobře využitelný i při krájení ryb a...

Kód: D719293
Japonský nůž Dictum 719252 - Kuro Ochi Hocho, Usuba, Vegetable Knife
2 482 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro přípravu zeleniny.

Kód: D719252
Japonský nůž Dictum 719147 - Arata Hocho, Usuba, Vegetable Knife
4 007 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný pro přípravu zeleniny.

Kód: D719147