🖤 BLACK FRIDAY slevy jsou opět tady! 🎉 S kódem BF2024 sleva 10 % na více jak 500 produktů! 👉 chn.cz/black-friday 👈

Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

8 položek celkem
Japonský nůž Dictum 719966 - Saji Rainbow Hocho, Sujihiki, Fish and Meat Knife
20 625 Kč / ks

Velice kvalitní, japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719966
Japonský nůž Dictum 719880 - Okada Hocho, Takobiki, Fish Knife, 270 mm
8 847 Kč / ks

Velice vydařený klasický japonský nůž, který je zejména vhodný při úpravě ryb (porcování,...

Kód: D719880
Japonský nůž Dictum 719878 - Mina Hocho, Yanagiba, Fish Knife
9 250 Kč / ks

Kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě ryb.

Kód: D719878
Japonský nůž Dictum 719846 - Saji Hocho, Sujihiki, Fish and Meat Knife
21 755 Kč / ks

Vysoce kvalitní japonský nůž. Využití zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719846
Japonský nůž Dictum 719479 - Nakagoshi Hocho for Left-Handed Use, Sashimi, Fish Knife
6 158 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž pro leváky. Vhodný zejména pro úpravu ryb.

Kód: D719479
Japonský nůž Dictum 719474 - Nakagoshi Hocho, Sashimi, Fish Knife
4 276 Kč / ks

Kvalitní kuchyňský nůž, který je vhodný zejména pro úpravu ryb.

Kód: D719474
Japonský nůž Dictum 719455 - Matsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
10 461 Kč / ks

Velmi kvalitní kuchyňský nůž, je vhodný na úpravu masa a ryb.

Kód: D719455
Japonský nůž Dictum 719377 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
9 923 Kč / ks

Mimořádně ostrý kuchyňský nůž. Vhodný zejména pro ryby.

Kód: D719377