Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

Nejprodávanější

17 položek celkem
Japonský nůž Dictum 719983 - Tadafusa Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 007 Kč / ks

Lehký japonský nůž do kuchyně. Nůž je vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719983
Japonský nůž Dictum 719980 - Tadafusa Hocho, Santoku, All-Purpose Knife
3 727 Kč / ks

Lehký univerzální japonský nůž do kuchyně.

Kód: D719980
Japonský nůž Dictum 719954 - Shiro Kamo Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 023 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719954
Japonský nůž Dictum 719953 - Shiro Kamo Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
2 931 Kč / ks

Tradiční, japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719953
Japonský nůž Dictum 719893 - Kurosaki Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
5 862 Kč / ks

Tradiční japonský nůž vyšší kvality. Nůž je vhodný zejména při úpravě ryb a masa. 

Kód: D719893
Japonský nůž Dictum 719844 - Saji Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
16 296 Kč / ks

Vysoce kvalitní japonský nůž. Využití zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719844
Japonský nůž Dictum 719789 - Shigeki Hocho Kuro, Petty, Small All-purpose Knife
3 469 Kč / ks

Velmi pěkný univerzální malý japonský nůž. Ideální pro drobné krájení.

Kód: D719789
Japonský nůž Dictum 719788 - Shigeki Hocho, Petty, Small All-purpose Knife
3 469 Kč / ks

Velmi pěkný univerzální malý japonský nůž. Ideální pro drobné krájení.

Kód: D719788
Japonský nůž Dictum 719773 - Shigeki Hocho Kuro, Usuba, Vegetable Knife
5 351 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě zeleniny.

Kód: D719773
Japonský nůž Dictum 719730 - Gyuto with Birch Bark Handle
3 899 Kč / ks

Velmi kvalitní japonský kuchyňský nůž.

Kód: D719730
Japonský nůž Dictum 719673 - Kamo Hocho, Slicer, Fish and Meat Knife
7 072 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719673
Japonský nůž Dictum 719450 - Matsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 410 Kč / ks

Velmi kvalitní kuchyňský nůž. Vhodný zejména pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719450
Japonský nůž Dictum 719308 - DICTUM Knife Series »Classic«, Petty, Small All-purpose Knife
3 066 Kč / ks

Klasický, malý kuchyňský nůž.

Kód: D719308
Japonský nůž Dictum 719304 - Small Japanese All-Purpose Knife „Miki"
1 557 Kč / ks

Kuchyňský nůž, zejména vhodný pro loupání a čištění ovoce a zeleniny.

Kód: D719304
Japonský nůž Dictum 719293 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 545 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro krájení masa, ale je velmi dobře využitelný i při krájení ryb a...

Kód: D719293
Japonský nůž Dictum 719292 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 007 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný zejména pro krájení masa, ale je velmi dobře využitelný i při krájení ryb a...

Kód: D719292
Japonský nůž Dictum 719129 - Shigeki Hocho, Usuba, Vegetable Knife
5 889 Kč / ks

Japonský nůž na zeleninu.

Kód: D719129