Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

9 položek celkem
Japonský nůž Dictum 719933 - Kanehiro Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
7 045 Kč / ks

Velice kvalitní japonský kuchyňský nůž vhodný pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719933
Japonský nůž Dictum 719919 - Kamausuba Hocho
9 923 Kč / ks

Klasický japonský nůž vhodný na zeleninu.

Kód: D719919
Japonský nůž Dictum 719909 - Bread Knife, Linen Micarta
1 275 Kč / ks

Klasický japonský nůž na chléb.

Kód: D719909
Nůž na chléb Dictum 719908 - Bread Knife, Olive Wood
979 Kč / ks

Kvalitní nůž na chléb.

Kód: D719908
Japonský nůž Dictum 719887 - Kurouchi Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
3 738 Kč / ks

Tadiční japonský nůž vhodný zejména při úpravě ryb a masa. 

Kód: D719887
Japonský nůž Dictum 719883 - Shiro Kamo Hocho Santoku, PM-Steel
8 578 Kč / ks

Klasický japonský kuchyňský nůž.

Kód: D719883
Japonský nůž Dictum 719881 - Shiro Kamo Hocho Santoku, White Paper Steel
5 620 Kč / ks

Klasický japonský kuchyňský nůž.

Kód: D719881
Japonský nůž Dictum 719876 - Mina Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
6 400 Kč / ks

Kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719876
Japonský nůž Dictum 719372 - Arata Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
4 007 Kč / ks

Malý kuchyňský nůž, vhodný zejména pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719372